Norsk natur på sitt beste…
Norsk natur på sitt beste…

Norsk natur på sitt beste…

NÅR jeg ikke er opptatt med fotografering, foto syssler og/eller andre foto tjenester ifm mitt fotostudio i Tønsberg, tar jeg meg tid til å oppleve noe av det ypperste norsk natur har å by på. Jeg er langt over gjennomsnittet interessert i det som skjer i og rundt omkring i naturen. Vi har det privileget å ha mulighet til å oppleve noe nytt i naturen hver enseste dag. Det er absolutt ikke nødvendig å sitte timer og dager i skjul for å oppleve dyr, fugler eller andre natur opplevelser på nært hold. Ofte holder det å ta seg en liten skogstur, dra til noe kjente lokaliteter og/eller sette seg i hagen å utforske det myldrene livet det er akkurat der; Sommerfugler, insekter, blomster, fugler og skyer, sol og måne 🙂 Eller ta en rusletur i byen å se etter særegne motiver. 

Sist helg bestemte jeg meg igjen for å besøke Dovrefjell for n’te gang. Dette fantastiske fjell landskapet som byr på det meste innen natur og foto;  Fugler, dyr og natur/landskaps motiver i fleng. Dovre er kjent for mang en spesialteter så som Moskus okser, spesielle fuglearter (blåstrupe, myrhauk, brusehane, jordugle, fjellvåk +++), fjellrev, elg, vilrein for å nevne noen. I tillegg til en helt unik natur. Været varierer fort, og det igjen bidrar til massevis av flotte motiver.

_13A6643

Ett besøk til Snøhetta fra Hjerkinn er å anbefale på det sterkeste. Da er det stor sannsynlighet til å møte på den sagnomsuste og urgamle moskus oksen.

_13A5433_13A5144

Denne gangen hadde jeg ett stort mål, det var å oppleve fjellreven i fri norsk natur på nært hold. Den neste utdødde vakre fjellreven har tilholdsted flere steder på Dovre, takke være iherdig innstas og engasjement for å øke bestanden. Heldigvis er jeg så heldig å ha kjennskap til sannsynlige lokaliteter.

_X0A0285  _X0A0262

Fjellreven er et av Norges mest truede pattedyr

 

 

Selv om fjellreven ble fredet i 1930, har ikke bestanden klart å ta seg opp igjen til et levedyktig nivå. Bestanden er liten og sterkt fragmentert i Norge og Sverige. Ved siste revisjon av norsk rødliste for arter i 2015 er fjellreven fremdeles klassifisert som kritisk truet. Fjellreven er avhengig av gode smågnagerår, men det er flere årsaker til at fjellreven sliter med å overleve. Jakt og fangst var hovedårsaken til at den opprinnelige bestandsnedgangen tidlig på 1900-tallet. Konkurranse fra rødrev og små og spredte bestander regnes også som viktige grunner til at fjellreven sliter med å overleve.

_X0A9884

Min erfaring etter flerer turer opp i denne fjellheimen er at fjellreven er mer aktiv på morgen og kvelden. På dagtid virker det som den liker best å sove/slappe av og nyte freden og godværet. Når den er aktiv, har den en artig og lekende atferd. En kan ikke annet enn å bli fascinert av dette vakre og sjeldne dyret.  

_X0A0281

Ett døgn høyt oppe i fjellheimen ga resultater. Jeg fikk mine close-up bilder av dette  vakre villdyret. Jeg kunne vel fortjent vende nesa hjemover igjen etter «mission completed» med ett smil om munnen og tålig fornøyd med resulatene. Etter vel 100 mil, overnatting i bilen, tålmodig venting, våkne til nedfrosset bil og kuldegrader… DA var det godt å komme hjem igjen. 

Fjellrev i måneskinn – Bildet er manipulert

Her en liten filmsnutt:

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *