Rovdyra i Ingenmannsland
Rovdyra i Ingenmannsland

Rovdyra i Ingenmannsland

På tur med Natur og Foto

I mer enn ett år hadde jeg ventet på å komme til Ingenmannsland, grenselandet mellom Finland og Russland. Tiden går fort og endelig var tiden inne. Ett opphold i de dype Finske skoger fant sted i perioden 15.-20. august i år. Arrangert av «Natur og Foto», med Baard Næss og Tom Schandy som reiseledere. To av kanskje de mest profilerte og kjente naturfotografer i Norden.

I tillegg var det 6 andre entusiastiske naturfotografer i tillegg til meg som var klare for naturopplevelser og eventyr i de Finske dype skoger. Det blei flotte nye bekjentskap, alle med samme interesser: Naturfotografene Hanne, Hildegunn, Thor-Arthur, Gunnar, Chris, Rune og meg selv nøt vært sekund av oppholdet, med disse unike naturopplevelsene og i disse naturskjønne omgivelsene.

Høye forventninger

Forventingene var høye, og håpet på både bilder og film av 3 av de store rovdyrene vi har i Norden; Nemlig bjørn, ulv og jerv hang høyt på ønskelista…. Område er ett av veldig få steder i verden hvor en kan oppleve disse flotte rovdyrene på ett og samme sted

Øde og urørt natur

Selve basecamp ‘en lå ca 3 timer kjøretur fra den finske byen Kuopio. Flyplassen var ikke av de største… Vi blei plukket opp av en taxi, og denne tok oss igjennom ett overraskende øde landskap. Jo nærmere vi kom basecamp, jo mindre sivilisasjon. Nærmest helt fraværende. Vi skjønte at vi var på vei inn i en ekte og virkelig ødemark. Grusveier siste del av kjøreturen, fortalte oss at vi nå var i «Langtvekkistan» og det overrasket meg at landskapet var stort sett flatt hele veien frem. Ikke en fjelltopp å se. A la Danmark.

Innkvartering

Vi blei mottatt av Lassi Rautiainen (Wildlife Safaris Finland) på basecamp og alle blei innkvartert i leieren , bla 4 mannfolk på samme rom… Helt greit, da vi ikke skulle sove der, kun oppholde oss noen timer midt på dagen. Overnattingene skjedde selvfølgelig i fotoskjulene. Selv om «overnatting» er vel litt drøyt og overdrevent sagt. Vi kunne få oss en liten høneblund på øyet om en la godviljen og lysten til. Ikke akkurat noe liggekomfort og hotellfølelse, men vi ville jo få med oss «alt» som evt kunne skje i løpet av natta. Så dermed blei det så som så med søvn.

Døgnrytme

Først og fremst..veldig lite søvn! Vi skal ikkje sova bort sumarnatta… Det kunne man gjøre i ett annet liv! Middag kl 1600. Avgang til skjulene ca 1700 hver dag. Lokasjonene lå ganske tett, så det var ikke mer enn en 10 minutters transport etappe til skjulene. I disse måtte vi oppholde oss i til 0800 dagen etter. Da skulle forhåpentligvis alle rovdyrene hvile.
Det var godt å ha med både matpakke og kaffe! Sitt fornødne måtte bli som det blei! …og slik gikk nå dagane…

Bjørn, ulv og jerv på nært hold

I løpet av disse 5 dagene opplevde vi bjørn, ulv og jerv på ganske så nært hold. Bjørn lusket rundt skjulene på et par meters hold, mens ulven spankulerte streifene omkring helt oppunder skjulene og det samme gjorde jerven. Til å begynne med må jeg innrømme at pulsen blei høy og jeg har vel sjelden vært så musestille noen gang! Men som alt annet, blir en jo vant til omstendighetene. Og både bjørn, ulv eller jerv hadde kun fredelig hensikter, selv om de var grådig sultne… heldigvis sto ikke oss fotografer på menyen.

Det å bli «vekket» av en høylytt snøftende bamse på 350kg på 2 meter fra skjulet midt på natta, i stupende mørke, satte ett lite støkk i meg. Tror pusten stoppet opp en stund (I hvert fall holdt jeg den lengre enn jeg ante jeg klarte), men ikke pulsen, for den fikk ett skikkelig adrenalinkikk. Etter hvert skjønte jeg at den hadde jo bare fredelige hensikter… Jeg var etter en kort stund mest bekymret for matpakka, som lå nær en åpning i skjulet i mellom meg og bjørnen.

Dokumentarfilm

Turen var mest myntet til fotografering å få med seg spektakulære bilder hjem, og det fikk vi alle sammen til de grader! Men i tillegg til det, hadde jeg store ambisjoner om også å lage en dokumentarfilm etter oppholdet.

Og film blei det; Rovdyra i Ingenmannsland

Jeg var usikker på om jeg hadde filmet nok stoff til virkelig å lage den filmen jeg hadde ambisjoner om. Men når alle bilder og filmsnutter hadde blitt importert til laptop’en, skjønte jeg at jeg hadde mer enn nok stoff til å produsere en passe lang dokumentar. Egentlig bra planlagt, om jeg må si det selv!

Møysomt arbeid

Å lage film, er ikke gjort over natta. Når en skal produsere, regissere, skrive manus/storyteller, tekste, lese inn voiceover samt legge til musikk og effekter.. så blir det et voldsomt opplegg med 100vis om ikke 1000vis av små «biter» som skal sys sammen til en realistisk og interessant dokumentar. En skikkelig utfordring, med mye hodebry men også både lærerikt, spennende og morsomt. Etter lengre tid med redigering og klargjøring, utallige lagringer, plukking av feil og endringer av manus, blei det ferdige produktet endelig klart.

Her er en liten «trailer» før premieren:

Dilemma

Men i slike unike situasjoner står en midt oppe i ett dilemma; Jeg måtte ofte velge. Skal jeg fotografere eller skal jeg filme? Som Ole Brumm, ja takk begge deler!
Jeg hadde med meg 3 aktive kameraer; Ett speilreflekskamera, ett systemkamera og ett action kamera. Alle 3 er gode filmkameraer som tar opp både lyd og god kvalitetsfilm. I tillegg til en ekstern mikrofon koblet til det ene kameraet.
Utfordringen var at når det var action og rovdyrene poserte, gikk alle de andre kameraene som mitraljøser, og den lyden er ikke spesielt egnet i en naturfilm! Men med litt samarbeid med de andre fotografene , mye klipp og lim, så klarte jeg vel på en mirakuløs måte å bli kvitt kamerastøyen… vel og merke i filmen! Og ikke nok med det, jeg fikk også tatt bilder samtidig som jeg filmet med det andre kameraet. Snakk om Multitasking!

Publisering av filmen på TV kanalen «Naturkanal1»

Jeg tok kontakt med den sagnomsuste TV kanalen «Naturkanal1» som er en ganske nyetablert landsdekkende TV kanal.
Naturkanal1 er Norges første mediekanal rettet mot folk som elsker friluftsliv, jakt og fiske. Kanalens innhold er produsert av friluftsentusiaster, jegere og sportsfiskere. Den skal formidle og underholde, samt inspirere til bærekraftig og fornuftig bruk av naturen.

Jeg blei møtt med veldig positiv holdning, og de ville gjerne vise filmen på deres TV kanal. Det er nettopp slike opplevelser de ønsker å vise på denne kanalen; Naturprogrammer!
Filmen vil sannsynligvis bli vist i romjula. Tidspunkt vil bli annonsert i god tid før premieren. For de som ikke får sett den, vil den komme i reprise på nyåret. Håper mange tar seg en velfortjent hvil i den strie jula… Setter seg godt til rette i godstolen, for å få med seg denne unike naturopplevelsen.

Massevis av bilder

I løpet av oppholdet blei det nok flere tusen bilder av disse flotte rovdyrene. Noen av de kan dere se her: https://www.anderslillebo.no/rovdyr/

Stor opplevelse

Man snakker ofte om «Once in a Liftime», eller «engang-i-livet-opplevelse». Men jeg er ikke sikker på det, for dette oppholdet og selve opplevelsen lever en lenge på, men da ønsker en seg selvfølgelig å oppleve dette engang til eller tilsvarende. Mye vel ha mer. Det gir så mye… både er det lærerikt, sosialt, en uforglemmelig naturopplevelse, spenning, høy puls og det det måtte by på av andre reaksjoner.
Jeg benytter herved igjen anledningen til å takke «Natur og Foto»s Baard og Tom for en vel organisert, gjennomført og opplevelsesrik tur til «Ingenmannsland».
Vil også takke Lassi (eier og ansv. driver av «Wildlife Safaris Finland») og ikke minst alle nye og hyggelige bekjentskaper igjennom disse flotte dagene i de Finsk/Russiske skoger. Vi ses igjen!

Arrangør

«Natur og Foto» arrangerer flere tilsvarende og andre turer årlig. Sjekk hjemmesiden her: https://www.naturogfoto.no/
Kan anbefales på det sterkeste. Er du glad i naturen, ønsker unike naturopplevelser, ta vare på minnene og har spart opp noen kroner, er en slik tur virkelig vært pengene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *